Aktuell

Ett par som vill uttrycka sig

Anna Fjaestad och Tomas Södergren är ett skapande par i Sollentuna som har hängt ihop i 45 år. De tycker att det är kul att möta och samtala med folk, så de ser båda fram emot utställningen på Överby.

 

Anna Fjaestad arbetar främst med stengodslera och vit tennglasyr och har under lång tid gjort elefanter, änglar och skålar. Det är också sådana vi ser på Överby. Nytt är dock svarta änglar.

- Jag vill att lera, form och glasyr ska samspela, berättar hon.

I det dagliga arbetar Anna som fritidspedagog, som hon är utbildad till.

Men hon har också utbildning i skulptur på Grundis och Idun Lovén, vilket hon först ville hålla på med. Men nästa steg blev istället keramiklinjen på Kyrkerudskolan.

- Sedan gick jag kurser i skulptur och keramik på bland annat ABF i Rotebro. Mest för att kunna 'hålla på', säger Anna.

Och när kursledaren hoppade av, då hoppade Anna in.

Vid millennieskiftet hittade hon en keramikplats i en Stockholmsverkstad.

- Där kunde jag göra fat, formar för fat och då började jag bygga med leran, mer än att dreja den.

När verkstaden ändrade inriktning köpte Anna egen drejskiva och ugn. Så när barnen flyttade hemifrån, då blev det verkstad hemma. Och förra året blev Anna invald som medlem i Överbygruppen; vi som driver Överby Gård.

 

Tomas Södergren blev tagen av bildens magi redan som tonåring: hur man kunde fotografera ögonblick, ljus, former. Det var då 'omöjligt' att vara fotograf, så Tomas utgick inte från att det var ett jobb. Trots det har han arbetat som frilansfotograf i Stockholm sedan mitten av 1970-talet.

- Kameran är alltid med och bilder tas också av eget intresse. Det är något i motivet som fångar mig och sedan fångar jag det, säger Tomas.

Idag är han pensionerad, men tar ändå en del uppdrag. Nu tar han också tag i sina egna bilder.

Tomas efterbehandlar bilderna. I Överby-utställningen har exempelvis några bilder lagts över varandra och några fick bli mer korniga.

- Det är som att stå i mörkrummet tidigare. Jag vill leda betraktarens blick till det intressanta. Människor är mer bildvana idag och det är viktigt att skapa något så bilden blir intressant även som ett grafiskt objekt. Det är viktigt för mig att inte bara registrera, utan att höja intrycket i både bild, ljus och utförande.

Han utbildades vid Christer Strömholms Fotoskola och Fackavdelningen för Fotografi på Konstfack. Därefter var han medlem i FrilansGruppen och blev senare verksam i egen studio. Han var också med och startade bildbyrån MIRA.

Tomas har ställt ut i början av 1980-talet samt på många olika ställen de senaste 15 åren, ibland tillsammans med Anna.

© Överby Gård Konstcentrum 2017